Houtskeletbouw wordt steeds populairder. Waarom?

Bij skeletbouw zijn de dragende elementen in het huis gemaakt van hout. Dit geeft voordelen. Hieronder enkele voordelen op een rijtje:

1. Prettig woonklimaat

Houtbouw schept een optimaal woon- en leefklimaat. De dampopen bouwmethode en het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen versterken dit nog eens. Wonen is letterlijk van levensbelang; onze omgeving kan onze levenskracht afremmen of juist stimuleren. Zo kan een slecht ontworpen ruimte stress laten toenemen, de productiviteit reduceren en de nachtrust verstoren.

Daarbij komt dat in veel gebruikte materialen in de nieuwbouw het bestanddeel radon voorkomt. Dit is een kleur- en reukloos, licht-radioactief gas dat veel voorkomt in klei- en lössbodems, waardoor het automatisch een bestanddeel van veel bouwstoffen is van onder andere (kiezel-)beton. Het komt heel langzaam vrij uit de bouwmaterialen. In goed geïsoleerde woningen kunnen radongasconcentraties zich ophopen. Radon is kankerverwekkend. De GGD-richtlijn Gezonde woningbouw adviseert een alternatief: houtbouw! Met houtbouw worden natuurzuivere materialen gebruikt en weet u zeker dat uw woning verantwoord wordt ontworpen.

Houtskeletbouw bezit weinig massa. Toch vindt er ’s zomers nauwelijks meer opwarming plaats dan bij een steenachtig huis of gebouw, mits men voor afdoende zonwering zorgt. ’s Avonds daarentegen is het door ventilatie en nachtelijke afkoeling vrij vlot weer fris en aangenaam in huis. Een steenachtige constructie blijft ondanks ventilatie in de zomer de hele nacht warmte uitstralen.

2. Het kan de CO2 uitstoot beperken

Hout biedt de perfecte oplossing voor beperking van CO2-uitstoot. Maar is het kappen en het gebruiken van hout wel zo milieuvriendelijk te noemen? Wel degelijk!

Dankzij de vraag naar en het gebruik van hout wordt er een positieve stimulans gegeven aan bosbeheer en aanplant. In het noorden van Europa zien we een perfect bosbouwbeleid waarbij onderhoud, kap en aanplant van bomen uitstekend in balans worden gehouden. De aanplant is groter dan de kap, zodat er geen sprake is van roofbouw. De omvorming van boom tot bouwmateriaal is een proces dat eenvoudig en met weinig vervuiling tot stand komt. Dat betekent dat het gebruik van hout ook in de bouwindustrie een gunstige uitzondering is ten opzichte van vele moderne bouwmaterialen die vaak via een lange, vervuilende en energievretende weg een eindproduct geven. Dat product is meestal minder duurzaam, niet te hergebruiken en zal een blijvend afvalprobleem vormen. Bij eerlijke houtbouw treden deze negatieve effecten zeker niet op. Het hout dat de leveranciers van Finnlogs gebruiken, wordt steeds conform de meest recente kwaliteitseisen en certificering gewonnen.

3. Veel mogelijkheden op technisch en esthetisch gebied

Zowel op het gebied van architectuur, constructie en bouwfysica is houtskeletbouw een zeer flexibel bouwsysteem. Ook voor wat betreft de te gebruiken (afwerk)materialen zijn de mogelijkheden heel divers.

Daarnaast kunnen de leidingen en luchtkanalen gemakkelijk en flexibel in de elementen ingebouwd of weggewerkt worden. Hierdoor kan een optimaal leidingenverloop gerealiseerd worden.

Bij houtskeletbouw worden koudebruggen voorkomen. Koudebruggen zijn plekken in de constructie waarbij de isolatielaag is onder- of doorbroken waardoor kou van buiten naar binnen kan. Doordat deze koudebruggen ontbreken, is de architectonisch vrijheid qua ontwerp ongekend. Gemakkelijker dan bij de traditionele bouwmethode kan de architect bijzondere details ontwikkelen.

4. Energiezuining

Op het vlak van comfort en energiezuinigheid gooit houtskeletbouw hoge ogen.

Bij het in koude periodes opwarmen van een stenen woning gaat veel van de daarvoor benodigde energie zitten in het verwarmen van de muren. Leg u hand in de winter maar eens op een muur, die straalt altijd kou af.

Houtskeletbouw garandeert niet alleen een aangenaam comfortniveau, het garandeert dus ook een lager energieverbruik.

Keerzijde van deze medaille is dat hout een licht materiaal is. In de zomer wordt de constructie dus ook snel warm door de zonnewarmte. Je hebt bovendien geen massa die de koelte van de nacht opslaat waar je overdag van kan profiteren. Dit vraagt bij het ontwerp de nodige aandacht voor ventilatie en zonwering. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ’s avonds de woning op een eenvoudige manier kan worden geventileerd om zo de warmte van overdag af te voeren.

Bij houtskeletbouw kunnen gemakkelijk zeer hoge isolatiewaarden (zogenaamde Rc-waarden) gehaald worden. Rc-waarden van 8 tot 10 zijn geen uitzondering. Het toepassen van hoge isolatiewaarden in combinatie met luchtdicht bouwen staat garant voor een energiezuinige woning. Omdat de isolatie gewoon in de elementen is opgenomen, zijn de wanden een stuk minder dik dan in de traditionele bouw.

Tegen relatief lage meerkosten is het mogelijk de isolatiewaarde van de buitenschil van een woning te vergroten, wat resulteert in een lagere EPC (energieprestatiecoëfficiënt); hoe lager de EPC, des te beter de woning presteert. Omdat de thermische massa van houtskeletbouw gering is, kan het vermogen van de verwarming beperkt blijven en dus zal het energieverbruik lager zijn.

5. Snelle bouwtijd

Omdat de wanden prefab in de fabriek, onder ideale omstandigheden en vrij van weersinvloeden worden gemaakt, kan een woning op de bouwplaats in 2 tot 4 dagen wind- en waterdicht gebouwd worden. De CNC-machines in de fabriek zorgen voor een nauwkeurige pasvorm, tot op de millimeter! Dat betekent dat de uiteindelijk wanden op de bouwplaats naadloos op elkaar aansluiten en er geen tijd verloren gaat met het pas maken.

6. Brandveiligheid 

Er bestaat een hardnekkig misverstand over houtbouw; een houten constructie zou minder brandveilig zijn dan een stenen constructie. Dit is niet juist.

Ja, hout brandt. Bijna élk materiaal brandt op enig moment. Kernvraag voor het bepalen van de brandveiligheid is welke reactietijd en temperatuur nodig zijn om de materie te laten ontbranden. In het geval van massief hout is er sprake van een lange reactietijd en een hoge temperatuur. Als u massief hout met een lucifer probeert aan te steken, lukt dit niet. U moet eerst zorgen voor "hulpmiddelen" (kranten, aanmaakblokjes etc.) voor er zich flinke vlammen vormen en de temperatuur kan oplopen. Als hout eenmaal brandt, ontstaat er een zwarte laag aan de buitenkant van het hout: verkoold hout. Deze laag isoleert het hout en zorgt ervoor dat het inbranden steeds langzamer verloopt. Houten balken in constructies behouden dan ook langer hun dragende waarde, waardoor instortingsgevaar urenlang kan worden voorkomen.

Bij een stalen constructie is dat een ander verhaal. Staal boet bij elke graad opwarming aan sterkte in. Bij een heftige brand kan een stalen constructie als een kaartenhuis in elkaar zakken.

Wat bovendien in de houtbouw een brandvertragend effect heeft, is de laagsgewijze opbouw van wanden en vloeren. Daarbij vindt de opbouw plaats met brandwerend of zelfs onbrandbaar isolatiemateriaal, zowel aan de binnen- als buitenkant. Voor houtskeletbouw geldt nog eens dat de houtconstructie aan de binnenzijde is bekleed met gipsplaat en/of gipsvezelplaat. Dergelijke platen kunnen niet branden, zodat het uren zal duren voordat de constructie zal vlam zal vatten. Bij het risico van het ontstaan van brand is vooral het gedrag van de bewoners en de brandbaarheid van de inrichting van de woning (de ontvlambaarheid van de materialen) bepalend. Het risico dat brand ontstaat in een houten woning, is niet groter of kleiner dan in elke andere woning.

7. Kostbesparend

Een houten woning kan u flink wat geld besparen.

Voor houtbouw worden lichtere funderingen (maar liefst 20 tot 25%) gebruikt, die in prijs goedkoper zijn dan funderingen in de traditionele bouw. Ook de bouwduur is veel korter: met een prefab-woning kan uw huis al binnen 4 dagen staan. Bovendien is hout minder gevoelig voor (vries-)kou en regen dan bijvoorbeeld steen, zodat weersomstandigheden minder invloed hebben op de bouwduur.

Bent u een doe-het-zelver? Dan kunt u ook geld besparen door de door ons gefabriceerde ontwerpen zelf te bouwen, met een vorm van bouwbegeleiding van onze kant. Wilt u graag zelf aan de slag, maar schort het u aan tijd of kennis? Finnlogs biedt de unieke kans om mee te bouwen.

 

Terug naar overzicht